Horské jídlo: Tradiční recepty z horských oblastí světa

1. Fondue ze švýcarských Alp

Ingredience:

  • 200 g Emmentalského sýra
  • 200 g Gruyèreského sýra
  • 1 stroužek česneku
  • 300 ml bílého vína
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 sklenice suchého bílého vína
  • Čerstvý chléb na ponožení

Postup:

  1. Nastrouhejte oba sýry a smíchejte je dohromady.
  2. Natřete hrnec česnekem a zahřejte bílé víno.
  3. Postupně přidávejte nastrouhaný sýr a neustále míchejte, dokud se nerozpustí.
  4. Smíchejte kukuřičný škrob s suchým vínem a přidejte do směsi, aby se zahuštělo.
  5. Podávejte s kousky čerstvého chleba.

2. Tyrolský Knödel

Ingredience:

  • 4 brambory
  • 200 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 200 g šunkového masa (nasekané)
  • 1 cibule (nasekaná)
  • Máslo a škvarky na podávání

Postup:

  1. Brambory uvařte, oloupejte a nastrouhejte.
  2. Přidejte mouku, vejce, sůl a pepř a vytvořte těsto.
  3. Smíchejte se šunkou a cibulí.
  4. Vytvořte z těsta kuličky s náplní uvnitř.
  5. Vařte v osolené vodě, dokud nevyplavou na hladinu.
  6. Podávejte s máslem a posypané škvarky.

3. Polenta z Italských Dolomit

Ingredience:

  • 1 šálek kukuřičné mouky
  • 4 šálky vody
  • Sůl a olej podle chuti

Postup:

  1. Vodu osolte a přiveďte k varu.
  2. Postupně přidávejte kukuřičnou mouku za stálého míchání.
  3. Vařte až do zhoustnutí.
  4. Přidejte olej a dobře promíchejte.
  5. Podávejte jako přílohu k masu nebo zelenině.

4. Guláš z Vysokých Tater

Ingredience:

  • 500 g hovězího masa (nakrájeného)
  • 2 cibule (nakrájené)
  • 2 papriky (nakrájené)
  • 2 brambory (nakrájené na kostky)
  • 2 lžíce papriky
  • Sůl, pepř, kmín a majoránka podle chuti
  • Horká voda

Postup:

  1. Osmažte maso s cibulí.
  2. Přidejte papriky a brambory a promíchejte.
  3. Přidejte papriku, sůl, pepř, kmín a majoránku.
  4. Přidejte horkou vodu a vařte do měkka.

5. Sushi z Japonských hor

Ingredience:

  • 2 šálky rýže na sushi
  • 1/3 šálku rýžového octa
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžička soli
  • Různé druhy čerstvých ryb
  • Mořská řasa
  • Sója omáčka a zázvor k podávání

Postup:

  1. Rýži uvařte a smíchejte s octem, cukrem a solí.
  2. Rozložte rýži na řasu.
  3. Přidejte kousky ryb na střed.
  4. Srolujte řasu a nakrájejte na kousky.
  5. Podávejte s sójovou omáčkou a závarem.

6. Almogrote z Kanárských hor

Ingredience:

  • 2 šálky tvrdého sýra (nastrouhaného)
  • 2 rajčata (oloupaná a nasekaná)
  • 1 červená paprika (nasekaná)
  • 2 stroužky česneku (utlučené)
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup:

  1. Smíchejte sýr, rajčata, papriku a česnek v misce.
  2. Přidejte sůl a pepř podle chuti.
  3. Roztřepte směs na chleba nebo grilované plátky brambor.

7. Lángos z Karpat

Ingredience:

  • 500 g brambor (oloupaných a nastrouhaných)
  • 2 lžíce hladké mouky
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Olej na smažení
  • Česnekový dip

Postup:

  1. Brambory smíchejte s moukou, solí a pepřem.
  2. Vytvořte placičky a smažte je v oleji do zlatava.
  3. Podávejte s česnekovým dipem.

Zažijte chuťovou dobrodružnost s horským jídlem z různých částí světa. Každá horská oblast přináší své vlastní lahodné recepty, které odrážejí místní kulturu a přírodní prostředí. Dobrou chuť!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

nahoru