Cattara nabízí širokou škálu cestovních doplňků, které Vám zpříjemní pobyt…

Horské jídlo: Tradiční recepty z horských oblastí světa
1. Fondue ze švýcarských Alp
Ingredience:
- 200 g Emmentalského sýra
- 200 g Gruyèreského sýra
- 1 stroužek česneku
- 300 ml bílého vína
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 sklenice suchého bílého vína
- Čerstvý chléb na ponožení
Postup:
- Nastrouhejte oba sýry a smíchejte je dohromady.
- Natřete hrnec česnekem a zahřejte bílé víno.
- Postupně přidávejte nastrouhaný sýr a neustále míchejte, dokud se nerozpustí.
- Smíchejte kukuřičný škrob s suchým vínem a přidejte do směsi, aby se zahuštělo.
- Podávejte s kousky čerstvého chleba.
2. Tyrolský Knödel
Ingredience:
- 4 brambory
- 200 g hladké mouky
- 1 vejce
- Sůl a pepř podle chuti
- 200 g šunkového masa (nasekané)
- 1 cibule (nasekaná)
- Máslo a škvarky na podávání
Postup:
- Brambory uvařte, oloupejte a nastrouhejte.
- Přidejte mouku, vejce, sůl a pepř a vytvořte těsto.
- Smíchejte se šunkou a cibulí.
- Vytvořte z těsta kuličky s náplní uvnitř.
- Vařte v osolené vodě, dokud nevyplavou na hladinu.
- Podávejte s máslem a posypané škvarky.
3. Polenta z Italských Dolomit
Ingredience:
- 1 šálek kukuřičné mouky
- 4 šálky vody
- Sůl a olej podle chuti
Postup:
- Vodu osolte a přiveďte k varu.
- Postupně přidávejte kukuřičnou mouku za stálého míchání.
- Vařte až do zhoustnutí.
- Přidejte olej a dobře promíchejte.
- Podávejte jako přílohu k masu nebo zelenině.
4. Guláš z Vysokých Tater
Ingredience:
- 500 g hovězího masa (nakrájeného)
- 2 cibule (nakrájené)
- 2 papriky (nakrájené)
- 2 brambory (nakrájené na kostky)
- 2 lžíce papriky
- Sůl, pepř, kmín a majoránka podle chuti
- Horká voda
Postup:
- Osmažte maso s cibulí.
- Přidejte papriky a brambory a promíchejte.
- Přidejte papriku, sůl, pepř, kmín a majoránku.
- Přidejte horkou vodu a vařte do měkka.
5. Sushi z Japonských hor
Ingredience:
- 2 šálky rýže na sushi
- 1/3 šálku rýžového octa
- 2 lžíce cukru
- 1 lžička soli
- Různé druhy čerstvých ryb
- Mořská řasa
- Sója omáčka a zázvor k podávání
Postup:
- Rýži uvařte a smíchejte s octem, cukrem a solí.
- Rozložte rýži na řasu.
- Přidejte kousky ryb na střed.
- Srolujte řasu a nakrájejte na kousky.
- Podávejte s sójovou omáčkou a závarem.
6. Almogrote z Kanárských hor
Ingredience:
- 2 šálky tvrdého sýra (nastrouhaného)
- 2 rajčata (oloupaná a nasekaná)
- 1 červená paprika (nasekaná)
- 2 stroužky česneku (utlučené)
- Sůl a pepř podle chuti
Postup:
- Smíchejte sýr, rajčata, papriku a česnek v misce.
- Přidejte sůl a pepř podle chuti.
- Roztřepte směs na chleba nebo grilované plátky brambor.
7. Lángos z Karpat
Ingredience:
- 500 g brambor (oloupaných a nastrouhaných)
- 2 lžíce hladké mouky
- Sůl a pepř podle chuti
- Olej na smažení
- Česnekový dip
Postup:
- Brambory smíchejte s moukou, solí a pepřem.
- Vytvořte placičky a smažte je v oleji do zlatava.
- Podávejte s česnekovým dipem.
Zažijte chuťovou dobrodružnost s horským jídlem z různých částí světa. Každá horská oblast přináší své vlastní lahodné recepty, které odrážejí místní kulturu a přírodní prostředí. Dobrou chuť!